Huitlacoche - meksički tartuf

Jeste li ikada čuli za huitlacoche? Također poznat kao meksički tartuf, huitlacoche je delicija cijenjena zbog svog jedinstvenog okusa i teksture. Može se naći na tržnicama kao i u restoranima, a omiljena je vrsta gljive među ljubiteljima meksičke hrane.

Huitlacoche je gljiva koja raste na plodu kukuruza, a koristi se u meksičkoj kuhinji stoljećima. Sama gljiva je jestiva i ima zemljani, orašast okus s prizvukom dima. Također je vrlo svestran sastojak jer se može koristiti u juhama, tacosima, quesadillama i u još mnogo toga.

Kada je riječ o pripremi huitlacochea, potrebno je slijediti nekoliko ključnih koraka. Najprije je potrebno temeljito očistiti gljivicu. To možete učiniti tako da ga lagano četkate s kukuruza i potom operete u hladnoj vodi. Zatim ga je potrebno kuhati da omekša. Može se pirjati s češnjakom, lukom i drugim povrćem ili kuhati u ukusnoj juhi.

Huitlacoche se u meksičkoj kuhinji koristi stoljećima, a ima dugu i zanimljivu povijest. U pretkolumbovsko doba, Asteci su vjerovali da huitlacoche ima magična svojstva i koristili su ga u ritualima. Gledali su na to kao na dar bogova i prinosili bi ga kao žrtvu.

U 16. stoljeću huitlacoche su u Europu donijeli španjolski konkvistadori. U početku se smatrao delikatesom i služio se na stolovima bogatih. S vremenom se gljiva proširila po cijelom kontinentu i počela se pojavljivati u jelima u različitim regijama.

Danas je huitlacoche još uvijek popularan u meksičkoj kuhinji. Često se poslužuje kao prilog ili kao glavni sastojak tacosa, quesadilla i drugih meksičkih jela. Također postaje popularan u drugim dijelovima svijeta, zahvaljujući svom jedinstvenom okusu i svestranosti. 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU