Huitlacoche - meksički tartuf
Jeste
li ikada čuli za huitlacoche? Također poznat kao meksički tartuf,
huitlacoche je delicija cijenjena zbog svog jedinstvenog okusa i
teksture. Može se naći na tržnicama kao i u restoranima, a omiljena je
vrsta gljive među ljubiteljima meksičke hrane.
Huitlacoche je
gljiva koja raste na plodu kukuruza, a koristi se u meksičkoj kuhinji
stoljećima. Sama gljiva je jestiva i ima zemljani, orašast okus s
prizvukom dima. Također je vrlo svestran sastojak jer se može koristiti u
juhama, tacosima, quesadillama i u još mnogo toga.
Kada je riječ
o pripremi huitlacochea, potrebno je slijediti nekoliko ključnih
koraka. Najprije je potrebno temeljito očistiti gljivicu. To možete
učiniti tako da ga lagano četkate s kukuruza i potom operete u hladnoj
vodi. Zatim ga je potrebno kuhati da omekša. Može se pirjati s
češnjakom, lukom i drugim povrćem ili kuhati u ukusnoj juhi.
Huitlacoche
se u meksičkoj kuhinji koristi stoljećima, a ima dugu i zanimljivu
povijest. U pretkolumbovsko doba, Asteci su vjerovali da huitlacoche ima
magična svojstva i koristili su ga u ritualima. Gledali su na to kao na
dar bogova i prinosili bi ga kao žrtvu.
U 16. stoljeću
huitlacoche su u Europu donijeli španjolski konkvistadori. U početku se
smatrao delikatesom i služio se na stolovima bogatih. S vremenom se
gljiva proširila po cijelom kontinentu i počela se pojavljivati u jelima
u različitim regijama.
Danas je huitlacoche još uvijek popularan
u meksičkoj kuhinji. Često se poslužuje kao prilog ili kao glavni
sastojak tacosa, quesadilla i drugih meksičkih jela. Također postaje
popularan u drugim dijelovima svijeta, zahvaljujući svom jedinstvenom
okusu i svestranosti.
Primjedbe
Objavi komentar