Kaktus kao superhrana


Pustinja, bodlje i bolni ubodi - najčešće prvo je što pada na pamet kad pomislite na kaktuse. Za mnoge tek neugledna i bodljikava biljka ustvari je jedna od najzdravijih stvari koju možete uključiti u svakodnevnu prehranu. Jestivi kaktusi bogati su vitaminima i hranjivim tvarima, a istovremeno pružaju još puno dodatnih pogodnosti. List kaktusa Nopales, stručnog naziva Opuntia, hrana je u Latinskoj Americi koja se uglavnom poslužuje s jajima i salatama radi svojih zdravstvenih dobrobiti, ali i okusa.

Bogat fitohranjivim tvarima, kaktus je izvrstan izvor hranjivih vlakana te također pomaže smanjiti
kolesterol kao i razinu šećera u krvotoku. Čak i ako ne živite na Divljem zapadu ili ne uzgajate kaktus kod kuće, u današnje vrijeme postaje lako je dostupan na u supermarketima ili trgovinama koje prodaju zdrave i organske namirnice. Kaktus možete nabaviti već narezanog na kockice ili u obliku sokova i marmelada.

Ovo je 7 zdravstvenih prednosti jedenja kaktusa:

1. Smanjuje kolesterol

Istraživanjima na Sveučilištu u Beču dokazala su kako listom kaktusa snižava razinu kolesterola u tijelu. Istraživači u Francuskoj potvrdili su isti učinak na 68 žena, koje su nakon četiri tjedna uočile smanjenu razinu kolesterola i triglicerida u tijelu. Ova funkcionalna hrana također je povezana sa smanjenjem rizika od srčanih problema.

2. Liječi dijabetes

Povišena razina šećera u krvi dovodi do nekoliko bolesti, uključujući dijabetes, moždani udar i bolesti srca. Jedenje lista kaktusa pomaže u smanjenju razine šećera u krvi kod pacijenata koji pate od pretilosti i dijabetesa. Istraživanja provedena na Sveučilištu u Beču među 24 pacijenta koji nisu bili pretili i koji su konzumirali list kaktusa, pokazala su smanjenje razine šećera u krvi za čak 11 posto, što dokazuje njegovu korist za pacijente koji boluju od dijabetesa.


3. Bori se protiv raka

Fenol i flavonoidi, dva spoja s antioksidacijskim svojstvima nalaze se u listovima kaktusa. Ovi antioksidanti pomažu u zaštiti zdravih stanica od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s kardiovaskularnim bolestima i rakom. U lipanjskom broju časopisa "Bilje kao ljudska prehrana", objavljeno je da fitokemijski spojevi kaktusovog ploda usporavaju rast stanica raka debelog crijeva, jetre, dojke i prostate, bez negativnog utjecaja na zdrave stanice.

4. Poboljšava probavu

Uvođenje kaktusa u prehranu pogoduje poboljšanju procesa probave. Nopales pomaže u smanjenju celulita, a istovremeno povećava sposobnost zadržavanja vode u tijelu kako bi se ubrzao rad crijeva. Ova hrana bogata vlaknima smanjuje kancerogene tvari i poboljšava zdravlje probavnog sustava kod ljudi.

5. Pomaže smanjiti težinu

Kaktus je niskokalorična hrana bogata aminokiselinama, vitaminima i mineralima, što ga čini korisnim za gubitak težine. Sadrži 17 aminokiselina, od kojih je 8 vrlo bitno za zdravo funkcioniranje organizma. Osim toga, osigurava dobru količinu energije i ima samo 16 kalorija na svakih 100 grama unosa u organizam.

6. Štiti moždane stanice od oštećenja

Para i plodovi kaktusa sadrže kvercetin 3-metil, flavonoid koji se smatra snažnim neuro zaštitnikom. On čuva neuronske stanice u mozgu, štiteći tako moždane stanice od oštećenja.

7. Smanjuje upalu

Kaktus posjeduje protuupalna svojstva koja se bore protiv upala u mišićima, kardiovaskularnom sustavu, gastrointestinalnom traktu i arterijama. Utvrđeno je da posjeduje bio-flavonoidni kvercetin koji neutralizira spojeve koji oštećuju stanice i služi kao analgetik s protuupalnim svojstvima. Također, sadrži svojstva protiv čira na želucu, a koja se bore protiv edema i ograničavaju migraciju leukocita.


Kušajte jela od kaktusa samo u Mex Cantini!


Izvorni tekst možete pronaći ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU