Meksičko porijeklo talijanske salate
Mnogi su mišljenja da je Cezar salata dobila ime po Juliju Cezaru, ali istina je nešto drugačija. Iako se u priči o porijeklu ove salate nalazi se jedan Talijan imena Cezar, ova salata je osmišljena i prvi put poslužena u - Meksiku!
Talijan po imenu Cezar Cardini, još kao tinejdžer odselio je iz rodne Italije u SAD, u potrazi za boljim životom. Zaposlio se kao kuhar, radio u mnogim restoranima i otvorio je barem dva vlastita restorana u Kaliforniji, prije nego što je izumio slavnu Cezar salatu.
Postoje povijesni dokazi da je neko vrijeme radio u hotelu Palace u San Franciscu, a potom otvorio svoj restoran u San Diegu. Međutim, kada je 1920. godine uvedena prohibicija u Sjedinjenim državama, Cezarov posao je propao te je bio primoran staviti ključ u bravu. Unatoč dobroj gurmanskoj ponudi, većina lokala najviše je zarađivala na prodaji alkohola kao najprofitnijeg artikla u ponudi. Cardini je odlučio potražiti mjesto gdje ne postoji zabrana alkohola. Potraga ga je dovela u meksički grad Tijuanu. Mjesto gdje će osmisliti slavnu salatu.
Cardinijeva kći, Rose, prisjeća se kako je njezin otac kuhao u svom restoranu kada mu je u jednom trenu ponestalo nekih sastojaka za kuhanje. Odlučio je uzeti one namirnice koje je imao u tom trenu, pomiješao ih je zajedno i ostalo je dio kulinarske povijesti.
Iako postoji još nekoliko različitih teorija o porijeklu, svi se slažu da je Cezar salata nastala u Tijuani.
Danas se sastojci Cezar salate mogu značajno razlikovati od jednog mjesta do drugog, no originalni recept govori o šest jednostavnih sastojaka: listovi zelene salate, sirovo jaje, maslinovo ulje, krutoni, parmezan i Worcestershire umak. Cezar dressing kakvog poznajemo, osmišljen je dosta kasnije.
Primjedbe
Objavi komentar