Ljuti užitak za dobro zdravlje


Čili papričice popularne su jer svojom ljutinom lako poboljšaju okus bilo kojeg obroka. Uglavnom se koriste kao začin, a mogu se jesti svježe, kuhane u raznim jelima, sušene ili smrvljene u prah. No čili papričice više su od samo pukog začina.

Zdravstvene dobrobiti ovih papričica uistinu su velike. Čili može poboljšati rad metabolizma, ublažiti migrene, smanjiti rizik od raka, boriti se protiv gljivičnih infekcija, prehlade i gripe, ublažavati bolove u zglobovima, boriti se protiv upala, podržati zdravlje krvožilnog sustava, može poboljšati kognitivne funkcije,  poboljšati dugovječnost, potaknuti rast crvenih krvnih zrnaca, poboljšati zdravlje oka, kože i još puno toga.


Kako se nalazimo u vremenu pojačane svijesti o vlastitom zdravlju i imunitetu organizma, valja naglasiti ulogu čili papričica u prirodnom pomaganju jačanja obrambenog sustava organizma.

Jarka boja crvenih čili papričica pokazatelj je visokog sadržaja beta-karotena ili pro-vitamina A. Vitamin A ključan je za održavanje zdravog dišnog, crijevnog i mokraćnog sustava. Također, vitamin A i vitamin C u čili papričici vitalni su za organizam u izgradnji imuniteta i borbi protiv infekcija i bolesti. Štoviše, jedan od sastojaka u čiliju, kapsaicin, ima niz antibakterijskih svojstava koja se mogu boriti protiv kroničnih infekcija. Kod visoke tjelesne temperature, ljuta čili papričica može ublažiti bol i pri tom potaknuti imunološki sustav u borbi protiv virusa.


Osim navedenog, čili papričice bogate su:
  •      Vitaminom B koji pomaže u očuvanju zdravog metabolizma
  •      Vitaminom E, moćnim antioksidansom koji štiti tijelo od slobodnih radikala
  •      Kalijem koji je presudan za održavanje općeg zdravlja organizma i regulacije krvnog tlaka
  •      Željezom, važnim mineralom koji održava razine kisika u krvi
  •      Manganom, mineralom koji pomaže stvaranje antioksidativnih odgovora u tijelu
  •      Magnezijem, prijeko potrebnim za pravilno funkcioniranje živaca i mišića, kao i regulaciju šećera u krvi te sintezu bjelančevina
Čak i dodavanje male količine čilija u dnevnu prehranu može donijeti vidno poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Ako ne podnosite ljutinu, možete pokušati s blagim čili papričicama te postupno iskušavati ljuće vrste kad naviknete redovno dodavati ovaj začin u obroke. Dajte šansu čili papričicama i obogatite okusa jela, istovremeno pružajući vlastitom organizmu niz zdravstvenih blagodati.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU