Tres Leches torta - meksički klasik među slasticama


U prijevodu, Tres Leches znači „tri mlijeka“. Ovaj slasni kolač dobio je ime po tome što se za njegovu pripremu koristi čak tri vrste mlijeka - evaporirano, kondenzirano i vrhnje. Lagana i prozračna tekstura Tres Leches torte čini ju klasikom meksičke kuhinje.

Sastojci:
  • 4 velika jaja, odvojiti bjelanjke od žumanjaka, sobne temperature
  • 2/3 šalice šećera
  • 2/3 šalice brašna za tortu
  • malo soli
  • 3/4 šalice vrhnja za šlag
  • 3/4 šalice evaporiranog mlijeka
  • 3/4 šalice zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta ruma
Za preljev: 
  • 1-1/4 šalice vrhnja za šlag
  • 3 žlice šećera
  • narezane svježe jagode


Priprema:

U veliku zdjelu stavite bjelanjke. Na dno ovalnog, odvojivog pekača za torte stavite papir za pečenje te ga namastite. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 180°C. 

U drugoj velikoj zdjeli tucite žumanjke dok se ne počnu zgušnjavati. Postupno dodajte 1/3 šalice šećera, tukući žumanjke na velikoj brzini dok se ne zgusnu i dobiju boju limuna. Kuhačom umiješajte brašno, dodajući ga polako u smjesu, u 3 navrata.
 
Dodajte sol bjelanjcima i miksajte ih na srednjoj brzini dok ne nastanu mekani vrhovi. Postupno dodajte preostali šećer, jednu po jednu žlicu te miksajte na najjačoj brzini nakon svakog dodavanja, dok se šećer ne otopi. Nastavite miksati dok se ne formiraju mekani sjajni vrhovi. Umiješajte trećinu bjelanjaka u dobivenu smjesu, a zatim kuhačom umiješajte preostale bjelanjke. Dobiveno tijesto ulijte u kalup za pečenje.

Dobivenu smjesu pecite u pećnici 20-25 minuta. Ohladite 10 minuta prije nego što skinete kalup da se potpuno ohladi. Tortu stavite na obloženi tanjur za posluživanje. Probušite rupice odozgo. U maloj zdjeli pomiješajte vrhnje, evaporirano mlijeko, zaslađeno kondenzirano mlijeko i ekstrakte i zatim polako kistom premažite tortu. Ostavite da se hladi pokriveno 2 sata.

Za preljev izmiksajte vrhnje dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte šećer i miksajte dok se ne oblikuju vrhovi na površini. Rasporedite po vrhu torte. Po želji, vrh torte ukrasite svježim, narezanim jagodama, neposredno prije posluživanja.

Dobar tek!


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU