Churros - hrskavi uštipci s cimetom
Churrosi su slastica, vrlo slična našim krafnama i obožavana diljem Meksika i južne Amerike. Porijeklom je najvjerojatnije iz Španjolske i Portugala, a glavni sastojci su brašno, voda, cimet, šećer i malo soli. Napravljeno tijesto prži se u ulju i zatim posipa šećerom u prahu.
Svježe prženi churrosi poslužuju se najčešće uz toplu čokoladu. Mexico City prepun je uličnih prodavača koji svoj churrose prodaju na ulici ili u tradicionalnim Churrerijama, trgovinama specijaliziranim za izradu churrosa. Ovu slasticu lako možete napraviti kod kuće.
Sastojci
- 1 šalica vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/8 žličice soli
- 2 žlice maslaca
- 140 grama prosijanog, višenamjenskog brašna
- 1 veliko tučeno jaje
- 2½ šalice biljnog ulja za prženje churros
- Šećer u prahu pomiješan s mljevenim cimetom
- ulje za prženje
Priprema
Zagrijte ulje na 160°C dok pripremate tijesto. Dodajte vodu, ekstrakt vanilije, sol i maslac u posudu za kuhanje, na srednje jaku vatru. Kada smjesa zaključa, umiješajte u brašno. Tijesto snažno i brzo miješajte drvenom kuhačom. Potom uklonite lonac s vatre, pričekajte oko minutu, a zatim dodajte jaje. Nastavite miješati dok se jaje potpuno ne integrira u tijesto (za ovaj korak možete koristiti mikser). U početku će se tijesto početi razdvajati nakon dodavanja jaja, ali nastavite miješati dok ne dobijete glatko i mekano tijesto koje se odvaja od dna posude. Ovaj korak trajat će nekoliko minuta.
Stavite tijesto u špricu ili vrećicu za ukrašavanje slastica i na kraj stavite vrh u obliku zvijezde. Na pripremljeni pladanj ili tanjur prekriven papirom za pečenje istisnite 15 centimetara duge trake tijesta, a zatim ih stavite pržiti u zagrijano ulje. Trake tijesta također možete istisnuti izravno u vruće ulje, režući ih kuhinjskim škarama.
Pržite churros oko 2 do 2,5 minuta u vrućem ulju do zlatno smeđe boje, a zatim ih okrenite na drugu stranu na još 2 minute kako bi dobili jednolično hrskavu i zlatnu boju. Nakon što su churrosi gotovi, maknite ih s vatre, stavite na papirnati ručnik da se ocijede nekoliko sekundi, a zatim ih pospite ili uvaljajte u šećer pomiješan s cimetom.
Primjedbe
Objavi komentar