Domaći guacamole umak - zdrav i ukusan obrok

Pravi ljubitelji meksičke kuhinje guacamole smatraju neizostavnim djelom obroka. Guacamole u prijevodu doslovno znači "umak od avokada", a kod nas ga često nazivamo namazom od avokada. U njemu se može uživati uz raznovrsnu hranu ili jednostavan tortilja čips. 

Istinita je izreka da vrsta guacamolaea ima koliko i kuhara. Gotovo svaka kuća u Meksiku ima svoj recept, ponekad s vrlo posebnim sastojcima ili načinima posluživanja. Danas je guacamole postao poznat i omiljen diljem svijeta.

Donosimo vam recept za laganu, ali ukusnu inačicu guacamolea, koja bi vrlo lako mogla postati klasik u vašoj kuhinji. Možete ga servirati kao prilog uz razna jela, staviti kao dodatak u burrito ili poslužiti kao umak za čipsom.

Sastojci


  •      4 zrela avokada
  •      1 srednja rajčica (očišćena od sjemena i narezana na kockice)
  •      1/4 šalice luka (očišćen i narezan na kockice)
  •      1 svježa jalapeño ili čili papričica po želji (očišćena od sjemena i narezana na kockice)
  •      1/4 šalice kiselog vrhnja
  •      1/8 šalice listova korijandra (grubo nasjeckanog)
  •      1 žlica svježe cijeđenog soka limete 
  •      Sol i papar (po želji)

Priprema

Ogulite avokado i uklonite koštice. Dva očišćena avokada izgnječite vilicom u pire, druga dva narežite na kockice. Pire od avokada pomiješajte s narezanom čili papričicom, lukom i korijandrom. Dodajte kiselo vrhnje i sok od limete te sol i papar po želji. U dobivenu smjesu umiješajte kockice avokada i rajčice.

Možete ga odmah servirati ili ga zaštitite kuhinjskom folijom, spremite u hladnjak i potrošite u roku od nekoliko sati. Svoj ukusni guacamole poslužite uz tortilja čips kao prilog, ponudite ga kao umak na tacosima, kao namaz na tostu za doručak ili ga poslužite kao prilog uz jela s roštilja ili piletinu.


Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU