Zrno života - kukuruz
U ove jesenske dane, bez obzira na godine, svi podjednako uživamo u svježe pečenim ili kuhanim klipovima kukuruza. Ovaj ukusan plod i sastavni dio naše prehrane ustvari je izum drevnih naroda predkolumbijske Amerike koji su štovali ovu biljku. Ona im je bila ne samo hrana već je služila kao sklonište, dekoracija, pa čak i gorivo.
Kukuruz svoju priču započinje prije više od 7 tisuća godina, kada su tadašnji stanovnici središnjeg Meksika počeli uzgajati divlju travu naziva teosinte. Prvim genetskim modificiranjem i odabirom biljaka s najviše i najvećim sjemenom, uspjeli su stvoriti čak 59 različitih endemskih vrsta kukuruza.
mezoameričke legende vrte se oko kukuruza, a njegova se slika pojavljuje u izradi raznih predmeta, muralima i hijeroglifima. Pripadnici Maja molili su se bogovima kukuruza kako bi im osigurali bogatu žetvu i dovoljno hrane. Za njih, kukuruz je bio "zrno života". Na nekim narječjima Maya zovu ga kana - naša majka.
Nakon Kolumbovog otkrića Amerike, kukuruz se proširio svijetom i postao najkultiviranija žitarica na svijetu. Svi njegovi dijelovi su iskoristivi u nekoj od grana industrije - od proizvodnje pogonskoga goriva i eksploziva do plastike, kozmetike i lijekova. Današnji se kukuruz dobiva isključivo ljudskom sadnjom, ne može samostalno opstati kao biljka u divljini.
U našem meksičkom restoranu Mex Cantina, naše su meke tortilje od kukuruza jedno od omiljenih jela naših gostiju. Kukuruz ima dugu povijest i veliku ulogu u prehrani, kako drevnih Meksikanaca, tako i današnjeg svijeta, Stoga, poštujući zrno kukuruza, u svakom našem jelu odajemo počast ovoj velikoj biljci na vrlo ukusan način.
Dođite i uživajte u autentičnoj meksičkoj kuhinji i opuštenoj atmosferi Mex Cantine u Savskoj 154!
Primjedbe
Objavi komentar