Guacamole - zelen i slasan afrodizijak


Možda nema savršenije hrane od avokada - istodobno potpuno dekadentan, hranjiv i zdrav. Samo u Meksiku godišnje se proizvede 1,8 milijuna tona svježeg avokada, a velik dio tog ploda iskoristi se za proizvodnju guacamole umaka. Većina nas je prvi put doživjela guacamole u kontekstu meksičke hrane, ali odakle on doista dolazi?

Domovina avokada je Meksiko. Možemo zahvaliti Aztecima, američkom narodu koji je dominirao
središnjim Meksikom od 14. do 16. stoljeća. Iako su pas, skakavac i crvi bili uobičajena hrana u astečkoj kulturi, voljeli su i nama kulturološki puno bliskije namirnice - čokoladu i guacamole.

Avokado (Persea americana) ukusan je poput povrća, ali botanički je voće. Porijeklo mu datira između 7.000 i 5.000 godine prije nove ere i dominira južno-središnjim dijelom Meksika. Arheološki nalazi otkrivaju da stabla avokada koja su kultivirana već 750. Godine prije nove ere.

U doba kada su Španjolci otkrili Aztečko carstvo, u 16. stoljeću, domaćini su ih ponudili umakom zvanim ahuaca-mulli, u prijevodu: mješavina avokada. Riječ avokado dolazi od drevne aztečke riječi ahuacatl, što znači testisi. Stoga ne čudi da se ovom voću pripisuju i afrodizijačka svojstva. Španjolci su riječ ahuacatl pretvorili u aguacate, a Englezi u nama poznati "avokado", a ahuaca-mulli umak postao je guacamole.

Prvi ga puta na engleskom jeziku kao avokado spominje Sir Henry Sloane 1696. godine, a dva stoljeća kasnije stabla avokada uspješno su dovedena i posađena u Kaliforniji. Do početka 20. stoljeća uzgajivači avokada predvidjeli su veliki komercijalni potencijal svojih usjeva te je do 1950-ih godina u Kaliforniji uzgojeno oko 25 različitih vrsta avokada. Tridesetih godina prošlog stoljeća otkriven je kralj avokada, Hass koji ostaje najpopularniji (i, sasvim iskreno, najsjajniji i najukusniji) svima. I savršen za izradu guacamolea.

Prema povijesnim istraživanjima, izvorni guacamole radio se od pirea avokada, chili paprika, rajčica, bijelog luka i soli. Tipični recepti danas uključuju limetu i korijandar. Iako postoji velik broj varijacija, bitno je znati da dobar guacamole počinje zrelim avokadima. I malim naklonom astečkim kuharima za ovaj vrhunski umak koji danas obožavamo!

Guacamole možete sami napraviti kod kuće ili dođite do nas u Mex Cantinu i okusite najbolji guacamole koji ste ikad probali!

Recept za guacamole

Sastojci:
  • 3 avokada, samo meso ploda, bez kože i koštice
  • 1/3 šalice crvenog luka sjeckanog na kockice
  • 2 šljivar rajčice sjeckane na kockice
  • 2 zdrobljena češnja  češnjaka
  • Sok od jedne limete (ili više ako odgovara vašem ukusu)
  • 1/3 šalice svježe sjeckanog korijandra
  • 1/4 čajne žličice Cayenne papra
  • 1/2 čajna žličica soli (uvijek je najbolje početi s manje soli i zatim dodavati još po želji)

Upute:

Zdrobite avokado drobilicom za krumpir do svoje željene konzistencije. Neki vole svoje guacamole u krupnijim komadima dok neki vole da je gladak, bez pojedinih komadića. Potom dodajte crveni luk, rajčicu, češnjak, sok od limete, korijandar, cayenne papar i sol. Okusite te dodajte više soli ili soka od limete, ako je potrebno.

Izvorni tekst i recepte možete pronaći ovdje.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU