Čili papričice – 25 razloga zašto ih volimo
Čili papričice danas su neizostavan dio kuhinje Mex Cantine kao i mnogih svjetskih kuhinja i sve je više entuzijasta koji doslovno obožavaju ove male ljute plodove. Prema posljednjim istraživanjima, čili papričice pripitomljena su na području Meksika prije više od 6000 godina te su jedan od prvih samoniklih usjeva uzgojenih ljudskom rukom u Meksiku, Srednjoj i dijelovima Južne Amerike. Prema stranici tonsoffacts.com ovo je 25 najzanimljivijih i fascinantnih činjenica o čili papričicama:
1. Supstance koje čili papričici daje svoj karakteristični intenzitet okusa pri konzumiranju znamo kao kapsaicin i njemu srodni spojevi poznati kao kapsaicinoidi.
2. Čili papričica potječe iz Meksika. Nakon Kolumbovih otkrića, mnoge sorte čili paprike raširile su se diljem svijeta te se koristi se za prehranu i tradicionalnu medicinu.
3. U svijetu se godišnje proizvede oko 35 milijuna tona zelene čili papričice i 3,8 milijuna tona suhe čili papričice.
4. Kina je najveći svjetski proizvođač zelenih čili papričica s gotovo polovicom udjela u svjetskoj proizvodnji.
5. Čili paprike u dio su ljudske prehrane starih naroda u Americi već od 7500 godine prije nove ere.
6. Prema posljednjim istraživanjima, Čili paprike pripitomljene su prije više od 6000 godina u Meksiku, u regiji koja se proteže od cijelog južnog Puebla i sjevernog Oaxaca do jugoistočnog Veracruza.
7. Kristofor Kolumbo jedan je od prvih Europljana koji su se susreli s čili papričicama na Karibima i nazvao ih "paprike" jer poput crnog papra, imaju pikantan, ljut okus.
8. Kršćanski redovnici eksperimentirali su s kulinarskim potencijalom čilija i ustanovili da mu okus može biti nadomjestak za crni papar.
9. Diego Alvarez Chanca, liječnik na Kolumbovom drugom putovanju na Karipske otoke 1493. godine, donio je prve čili paprike u Španjolsku i prvi put zapisao njihove ljekovite učinke već 1494. godine.
10. Čili paprike putovale su od Indije, preko središnje Azije i Turske, do Mađarske, gdje su postale nacionalni začin u obliku paprike.
11. Čili papričice pomažu tijelu da sagorijeva višak kalorija podizanjem temperature tijela tijekom
probave. Također, izazivaju reakciju u probavi koja potom javlja živčanom sustavu da proizvodi više zdravih masnoća u tijelu.
12. Osim navedenog, ovi plodovi pomažu oslobađanju dobrih endorfina i dopamina u mozgu zbog činjenice da naš mozak tumači okus, odnosno ljutinu čili papričice kao bol. Vrlo često to rezultira osjećajem euforije, slično onome što osjećaju trkači prilikom natjecanja.
13. Studija alergologa sa Sveučilišta Cincinnati otkrila je da sprej za nos koji sadrži kapsaicin iz čili papričica pomaže ljudima koji pate od začepljenog nosa i boli u sinusima.
14. Čili paprike hranjivije su za organizam ako se skuhaju. Prilikom termičke obrade, oslobađaju više biološki aktivnih spojeva koji se potom učinkovitije apsorbiraju u tijelo.
15. Svježe čili paprike će biti ljuće tijekom ljeta i blaže tijekom hladne ili kišne sezone.
16. Prvih 100 godina nakon Kolumbovog otkrića Amerike i čili papričica, U Japanu ih nisu jeli već je bio običaj stavljati ih u čarape kako bi stopala bila topla.
17. Psiholog Paul Rozin sugerira da je konzumiranje čili paprike primjer ograničenog rizika, poput lude vožnje u lunaparku. Jedenje ovih papričica nudi uživanje u ekstremnim osjećajima poput boli i straha, ali uz veliku dozu sigurnosti jer ne postoje trajne štetne posljedice.
18. Kapsaicin, bezbojna i bezmirisna aktivna komponenta ljutih papričica tvar je koja ih čini ljutima. Potencijal mu je velik i koristi se kao analgetik u mastima, nazalnim sprejevima i zavojima za kožu koji ublažavaju bol.
19. Kapsaicin izvađen iz čili paprike koristi se u proizvodnji sprej suzavca.
20. Dio čilija koji je najbliži stabljici obično je najvrući dio ploda jer ima najveću koncentraciju kapsaicina.
21. Poljoprivrednici u Africi otkrili su da je uporaba čili paprika učinkovita u obrani usjeva od
slonova.
22. Ptice koje žive u prirodnom staništu čili paprika i njima se hrane, doprinose širenju sjemena i razvoju zaštitnog kapsaicina u čili papriku.
23. Crvene paprike sadrže velike količine vitamina C dok druge vrste sadrže značajne količine provitamina beta-karotena.
24. U Sjedinjenim Državama, na području današnje države Novi Meksiko, zelene čili papričice uzgajaju se više od 400 godina.
25. Sušene čili papričice često su usitnjene u prah, iako se za mnoga meksička jela koristi cijeli plod.
Primjedbe
Objavi komentar