Tortilja - meksički kruh koji je osvojio svijet



Povijest tortilje može se pratiti tisućama godina unatrag. Antropolozi su pronašli ostatke koji dokazuju da su ljudi s planine Sierra Madre kultivirali kukuruz, dodajući ga u svoju već dobro razvijenu kuhinju. Prema majanskoj legendi, tortilje su stvorili seljaci koji su pokušavali utažiti glad svog kralja.

Priča drevnih Maja o nastanku čovjeka zabilježena u svetoj indijanskoj knjizi Popolo Vuh, objašnjava kako su bogovi stvorili čovjeka učeći na vlastitim pogreškama. Prvi pokušaj stvaranja bili su ljudi od blata koji su rezultirali bezumnim stvorenjima, bez snage i koja su se lako otopila u običnoj vodi. Nakon prve pogreške, bogovi su pokušali napraviti bića od drveta. Ova su bića bila jača od blatnih, ali je nedostajala ona mala iskra koju bogovi traže. Nakon puno rasprave, bogovi su napokon odlučili stvoriti ljude iz mješavine žutog i bijelog kukuruza. Napokon, stvoreno je biće s jakom snagom, inteligencijom i agilnošću. To je bilo rođenje ljudske rase.

Kako je po majanskom vjerovanju čovjek biće stvoreno od kukuruza, ova biljka ima sveto mjesto u meksičkoj kulturi. Kukuruz je pripitomljen prije više od 10 000 godina u dolini rijeke Balsas u jugoistočnom dijelu Meksika. Meksiko je dom više od 2 000 prepoznatih sorti domaćeg kukuruza i tamo se nalaze najstarije sorte na svijetu. Stoga, nije iznenađenje da je tortilja bila i ostala vrlo bitan dio meksičke prehrane.


Ime tortilla potječe od riječi tlaxcalli u jeziku Náhuatl, a koja dolazi od duže riječi tlaxcalli tlán. Naziv mjesta Tlaxcala znači "mjesto tortilje" i time nagovješćuje da je ovo mjesto gdje je tortilja prvi put nastala.

Kada su Španjolci počeli osvajati Ameriku, otkrili da su meksički Azteci napravili kruh od kukuruza koji je iznimno značajan za njihovu prehranu. Ovaj je kruh je dobar izvor škroba i proteina pa je služio kao glavni izvor energije ondašnje indijanske populacije. Kada su ih vidjeli, Španjolci su nazvali ovaj kruh tortilla (mali kolač).

Azteci su tortille radili od sirovog kukuruza koju su sušili, a potom samljeli u kukuruzno brašno od kojeg bi napravili tijesto. Za izradu pojedinačne tortille, uzeli bi malu kuglu kukuruznog tijesta, pritisnuli je do promjera od 15 do 20 centimetara i stavili je na rešetku kako bi se zapekla  s obje strane. Sve do prošloga stoljeća, Španjolci, Indijanci i Azteci nastavili su koristiti ovu metodu izrade tortilja.

Iako danas postoje mnogi pogoni i tvornice za strojnu proizvodnju tortilja, još uvijek je moguće naći ukusne, ručno rađene tortilje u različitim bojama, bez obzira gdje se nalazili u Meksiku.



Jeste li znali da:

  • Tipična meksička obitelj s četvero djece troši više od dva kilograma tortilja dnevno
  • Prve tortilje nastale su oko 10 000 godina prije nove ere
  • Tijekom 2015. godine prodano je više tortilja nego bijelog kruha
  • Te iste godine prodaja tortilja dosegla je zaradu od vrtoglavih 12 milijardi dolara
  • Tortilja od pšeničnog brašna najbrže je rastuća linija proizvod,a ne samo u industriji tortilla, već u cijeloj industriji žitarica
  • Postoji 450 jedinstvenih proizvođača tortilja u SAD-u
  • U počecima masovne proizvodnje, tortilje su se prodavale u limenkama


Preuzeto sa Surviving Mexico i Nuni.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU