TEKILA - ŽESTOKI OKUS MEKSIKA
Povijest tekile duga je i fascinantna. Tekila je prvo destilirano žestoko piće proizvedeno u sjevernoj Americi još prije 500 godina, a danas poznato i cijenjeno u cijelom svijetu.
Ljubitelji tekile dobro su upoznati s činjenicom da je agava, točnije plava agava (agave azul), ključna biljka u proizvodnji ovog pića. Agava je biljka iz porodice ljiljana, a domovina ove robusne biljke je Meksiko. Nakon otkrića Amerike u 16. stoljeću stiže u Europu te se nastanjuje diljem Mediterana. Često ju možemo vidjeti diljem Dalmacije.
Agava je bila sastavni dio Astečke kulture i života prije dolaska Europljana. Služila je za proizvodnju platna, odjeće i papira. Već u ranom 16. Stoljeću Azteci su eksperimentirali s proizvodnjom alkoholnih pića od agave, a najpoznatije piće, prethodnik suvremene tekile, je pulque. Najvjerojatnija teorija je da su upravo španjolski osvajači bili ti koji su pulque pretvorili u tekilu. Razlog tomu je bio da kada im je ponestalo brendija, destilirali su pulque kako bi dobili puno potentnije i jače piće. Pulque se dobivao fermentacijom, a tekila destilacijom što je učinilo znatnu razliku u kvaliteti i jačini.
Svjetsku popularnost tekila je stekla početkom prošlog stoljeća i to zahvaljujući nekoliko povijesnih događaja. Zabrana točenja alkohola u Sjedinjenim Američkim državama 1920. godine natjerala je mnoge Amerikance da pronađu alternativne načine uživanja u kapljici alkohola. Njihovi prvi susjedi Meksikanci imali su što ponuditi i tako tekila prvo osvaja Sjevernu Ameriku, a nakon drugog svjetskog rata i ostatak svijeta. Već 1944. godine meksička vlada donosi zakon kojim zaštićuje i regulira proizvodnju i brend tekile, a mnogi od tih zakona vrijede i danas. Prema tim zakonima, piće naziv Tekila može imati samo ako je proizvedeno u Jaliscu, u državi Meksiko.
Za izvorni okus prave tekile čiji je sastav samo autentična meksička agava, navratite u Mex Cantinu
.
Vidimo se!
Primjedbe
Objavi komentar