MEKSIČKA KUHINJA

Mnoge namirnice (kukuruz, rajčica, grah, tikvice, avokado, guava pa čak i vanilija i čokolada) koje koristimo u Meksičkoj kuhinji Europljanima su postale poznate tek 1492. godine, otkrićem Amerike.
U Meksiku je sva ova hrana uzgojena još 7000 godina prije naše ere!

Nakon što je Hernan Cortes osvojio Meksiko, Španjolci su počeli uzgajati žito i domaće životinje koje su do tada u Americi bile nepoznanica. Domaća svinjetina imala je mnogo bolji okus pa je istisnula divlje veprove, pojavile su se kokoši i koze. Španjolci su sadili masline zbog ulja kao i ostalo povrće koje ih je podsjećalo na dom.

Iz sudara starog i novog svijeta razvila se meksička kuhinja, koja još uvijek čvrsto počiva na temeljima drevnih Azteka i Maja.

Najrašireniji i najpoznatiji meksički prehrambeni proizvod u cijelome svijetu je tortilja. Španjolski svećenik, otac Bernardinjho Sanagun bio je duboko zadivljen gledajući meksičke tržnice i pripremu "palačinki" načinjenih od kukuruznog brašna. Upravo su ih Španjolci nazvali "tortillas". Kao takve, predstavljaju cijelu kategoriju u meksičkoj kuhinji.

Meksičku kuhinju koju prezentiramo u našem restoranu Mex Cantina nastojali smo obuhvatiti koliko god je moguće iako je vrlo regionalna:
Predjeli na sjeveru bogati su stokom, a nepovoljni su za uzgoj kukuruza pa se tamo spravlja tortilja od pšeničnog brašna.

Veći dio zemlje nalazi se na 7000-8000 stopa nadmorske visine gdje u umjerenoj klimi uspijevaju sve vrste voća i povrća. Suptropski krajevi na morskoj razini obiluju tropskim voćem i povrćem uključujući papaju, ananas i kokosov orah. More daje obilje ribe i školjaka.


Isprobajte prave meksičke specijalitete u Mex Cantini!

Vidimo se!

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Omiljeni meksički kokteli

Kaktus kao superhrana

10 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O MEKSIKU